Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2013 19:08 - Кой е Йордан Цонев - човека със щита от "белия автобус"!?
Автор: stranni4e Категория: Други   
Прочетен: 5139 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 11.08.2013 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Йордан Кирилов Цонев - кой е той???


     Моите цели са, да се развививам непрекъснато като политик и да оставя трайна и забележима следа в политиката, независимо какво ще ми коства това! - 1998г.

image


     Йордан Цонев, известен още и като Данчо Ментата или Данчо Пицата, е роден във Варненското село Карапелит на 05.10.1956г..
     Завършва "Икономика и организация на строителството", във Висшия институт за народно стопанство  в гр. Варна и още като младеж, си отвоюва прозвището "селски тарикат", което и до днес му приляга отлично.
     Прякорът му Ментата, идва още преди 10 ноември 1989г., когато е крупие в казиното на бургаския хотел "България".Малко по-късно с помощта на своя тъст, започва собствен бизнес, като отваря пицария и зарежда крайбрежието с кока-кола, при което получава и новото си име Данчо Пицата.
     В зората на демокрацията той е вече собственик на верига чейнджбюра в Бургас, а апетита му към незаконни бизнес-сделки, го прави уважаван сред местните мафиоти човек!
     Впоследствие открива своята нова страст и малко неочаквано насочва "манипулаторския си чар" и "комерсиалната си идеология" към политиката!
     Като политик е изключително поливалентна личност, способна да изникне навсякъде където мирише на власт и пари, а стремежа му към ръководни постове е пословичен!
     В началото на своята политическа кариера, през периода 1991г. - 1995г., е общински съветник от СДС в гр. Бургас и председател на икономическата и финансово-бюджетната комисия към общинския съвет, като за това време бизнеса му осезателно процъфтява и вече се шири тезата, че само за година-две "правене на пици" и "разнасяне на кока-кола", е натрупал завидно състояние и е един от новите милионери в района.
     Познатата формула, власт+пари, го изстрелва до председателския пост на областния съвет на "сините" през 1996г.!Случайно или не, точно тогава прави и най-големия си финансов удар, като с група съмнителни бизнесмени
/където отново "случайно" е председател на управителния съвет на техните частни търговски дружества!/, купуват огормно парче земеделска земя и го продават на 100 пъти по-висока цена, на бензиностанции "Шел"!
     При вече изградената си
репутация на мастит олигарх/седем фирми в областа на търговията и туризма/, следва и задължителното влизане в праламента.През 1997г., той е вече горд депутат в 38-то народно събрание от листата на СДС.Тогава става и председател на комисията по бюджет, финанси и финансов контрол в парламента, като също така, обявява, че е "напуснал" обръча от фирми които притежава, за да се отдаде изцяло на политиката.Очаквано, пресата атакува тези негови твърдения, но всички статии изобличаващи продължаващите задкулисни бизнес-сделки, както и обвинения в неплащане на данъци, са подигравателно игнорирани.
     Първият му четиригодишен престой в парламента /1997г. - 2001г./ е свързан, освен с многобройните олигархични игри и политически чадъри, така също и с безкрайните саркастични коментари относно облеклото му.Това, че декларира прекратяване на бизнес-кариерата си и насочва цялата си енергия единствено към политиката, не му пречи да демонстрира в пленарна зала финансово благопулучие.Часовника "Ролекс" за 20 хил.долара, обувки за хиляда долара и ултра-скъпите му костюми и вратовръзки, са неизменна част от новия му депутатски облик.
     Върхът на подигравките с "педя човек, лакът банкова сметка" е композицията на опозиционното движение "Гергьовден" през 1999г..Те правят кукла с неговия образ и символично разпродават облеклото му за хиляди долари, като на всеки участвал в търга, подаряват бутилка МЕНТА!
 
    На 26.02.2000г. политическата кариера на Данчо Ментата, достига своя нов връх - на 11-ата национална конференция на СДС, дребничкия шарлатанин е избран за член на националния изпълнителен съвет на дясната партия.
    
Въпреки, че новият "Командир" на държавата, Иван Костов, през 1997г. събира де що има хора с дипломи и пари под своето крило, съвсем скоро разбира че алчността и властолюбието на Йордан Цонев, не са лъжица дори за неговата уста.
     Само година след като е включен в ръководството на партията, той, заедно с откровенния простак Христо Бисеров са натирени от редиците на СДС, като са обвинени в клиентелизъм и корупция/2001г./.
     Малко преди това, двамата съмишленици се опитват да направят вътрешен преврат в "десницата" и докато при Бисеров това е заповед от неговия ментор Ахмед Доган, то при Йордан Цонев, е по-скоро заради непрекъснатия му стремеж към върховете в политическата йерархия.
     Но техните брожения за нов политически път не спират до тук.Със създадения от Бисеров "Екип за изследвания на политиката"/ЕКИП/, се прави опит за привличане на "антикостовистите" и създаване на евентуална нова дясна партия.Проекта няма реализация, защото групата отцепници веднага усеща, че хасковлията ги тегли всъщност към ДПС.
     Доган разбира, че няма да успее да усвои и дясната част на парламента и се насочва към новоизлюпилата се НДСВ, където между другото неистови опити за пробив прави и "селското тарикатче" от Варненско.
     Именно там се завързва дълбокото приятелство между Сокола и Данчо Ментата, но не и без помощта на вече разкрилия се ДПСар Бисеров.
     Някъде по същото време Доган се среща с "цариста" Делян Пеевски и му "прави предложение на което младежа не може да откаже"!
     Тук стават ясни две неща - че с Царя и НДСВ е свършено, а и
че ДПС се стреми към нов Европейски облик.
    
При новата модерация на "етническата партия"/българи-турци - 50-50/, Сокола вижда в лицето на Цонев, Пеевски и Бисеров, своите нови покорни слуги и подготвя "изритването" на досегашните си послушни роби, Емел Етем, Юнал Лютви и Касим Дал.
     След като Царя не допуска Цонев до себе си, благодарение на варненския бос на ДПС Касим Дал и заради щедрото дарение от 100 хил.лв. за построяване на джамия във Варненския квартал Аспарухово, Йордан Цонев освен, че е приет с почести в ДПС, вече се говори дори и за заместник-председателско място.
     Като достатъчно дискредитиран политик и лаком бизнесмен, Данчо Ментата веднага става дясната ръка на Доганраболепието и любовта му към Сокола, говорят, че най-сетне е открил своя политически "гуру", за когото е готов на всичко!!
     През 2005г. Данчо Ментата отново взима на абордаж парламента и е депутат в 40-то Народно събрание/след 4 годишна пауза/, но вече от листата на
ДПС в гр. Варна - 3.
     Само 8 месеца по-късно/2006г./ заема и обещаното му, заместник-председателско място в партията.
     Разбира се, поема и полагащите му се по закона на българската "Коза ностра" постове като председател на Комисията по икономическа политика, както и член на Комисиите по бюджет и финанси и Делегацията в Интерпарламентарната асамблея по православие.
     По същото това време, той неведнъж с гордост заявява, че през изминалите четири години на изгнание, не е доказано нито едно от обвиненията срещу него, въпреки липсата на депутатски имунитет.Твърденията са смешни, защото в цялата страна се знае, че "Догановия имунитет" е абсолютно достатъчен, съдебната система да остане "сляпа и глуха"!
     Също така е известно, че ако
"кръстника" снеме доверието си от определено приближено лице, се стига до грозни сцени!Всички помнят показното самоубийство, на Ахмед Емин, където отново "случайно" се появява името на Йордан Цонев.
    
Тогава /2005г. - 2009г./, Йордан Цонев разбира, че досегашния му живот е бил пълна безмислица, а образа му на олигарх и корумпиран политик е смешна карикатура на фона на потресаващите политически манипулации и мащабните многомилионни сделки вихрещи се в ДПС/и не само/, под вещото ръководство на "единствения стойностен политик" в България, Ахмед Доган.
    
Данчо Ментата осъзнава, че това е всъщност "неговия човек" и това е партията за която винаги е мечтал, и няма земна сила, която да го отклони от новия му политически устрем!
    


                                                          image



     
Четири години по-късно, Ментата отново е депутат и в 41-то Народно събрание/2009г. - 2013г./, разбира се от листата на ДПС.Член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм.
     Разбираемо, при новата подредба на парламента, няма голямо поле за изяви на амбициозния "селяк" и той се отдава изцяло на новата си партия и нейното финансово и имотно благосъстояние, като не загърбва и собственото си такова.
     Отново е свързан с множество скандални сделки и политически манипулации и чадъри, но все така спокойно и безгрижно продължава да си прави оглушки, и да отбягва компрометиращи въпроси и обвинения!
     Така идва и 2013 година и г-н Мента, като врял и кипял политик и депутат, сяда на познатото му място в центъра на пленарната зала, за трети пореден мандат и общо четвърти.В 42-то Народно събрание той отново заема запазения му председателски пост в Комисията по бюджет и финанси.Член е и на Комисията по икономическа политика и туризъм и на временната анкетна комисия за ревизия дейността на "Авиоотряд 28".


               image



     В ДПС, ролята му е изключително важна и отговорна!Като заместник-председател на партията и особено, като кофчежник и едноличен управител на нейната икономика и бюджет, той дори не е под прякото подчинение на Местан, а служи и изпълнява заповедите, единствено на самия Ахмед Доган!!!
     От тук се обяснява и поведението на
"селския тарикат" напоследък, който раздава заповеди наляво и надясно и си позволява да хока дори и министър Цветлин Йовчев и председателя на Народното събрание Михаил Миков, за "недостатъчната им политическа зрялост"!
 
    След преминаването на Сокола в "сянка", Данчо с непресъхващите си политически амбиции, започва да раздава "правосъдие" навсякъде където е имал милостта да присъства.И ако ДПС не беше консолидирана и зависеща изцяло от етническата си същност, то той спокойно можеше в момента да заема поста на Лютви Местан и от висотата на "развил се политик", много по-шумно и целенасочено, да проповядва идеите и програмата на Движението за права и свободи.
      
Но и новото си амплоа той приема с неприкрита гордост и наистина какво по-хубаво от това, да си "консиглиори", на "първия" ...... "Capo di tutti capi"!
                                

                                   image

    
                    

     Това, че беше необмислено посочен, като инициатор на "разходката" с белия автобус по площада, ще бъде поправено.Това, че неволно беше свързан с избиването на стъклото с полицейски щит от вътрешната страна, ще бъде опровергано.Но това, че от няколко месеца насам/след оттеглянето на Доган/, проявява политическа агресивност и наставнически хъс, няма как да бъде скрито!Случайно или не, той е гост в абсолютно всяко телевизионно студио, където се държи като "мъдър учител" и "несравним интелектуалец" спрямо останалите "случайни простосмъртни"!А каква ли е причината за внезапния извор от организаторски качества при незабравимия "ТУР ЗА ОВЦИИ", на 40-ия ден от протестите, а и сърцатата му решителност при "отстраняване" на проблема с пукнатото стъкло?!

                image

    Йордан Цонев Ментата е "депесарския" вариант на Мая Манолова.Поощрен лично от "бащицата", той е непрекъснато в центъра на събитията и постоянно търси поводи за диалог, като надменния му тон и язвителната лексика, са породени от естествената му жажда за реваншизъм.Няма как да забрави и прости, четири годишния си застой в своето политическо развитие и това, че в момента не е дори зам.министър, го кара да натиска до край педала на политическата саморазправа.




          Още нещо за Йордан Цонев .......

          и още нещо ...

          и още нещо ...






Гласувай:
9



1. injir - Сигурно само едно нещо няма. . . С...
04.08.2013 23:14
Сигурно само едно нещо няма... Съвест.
цитирай
2. stranni4e - Ако се преборим за мандатност на депутатите .....
05.08.2013 11:59
Г-н Мента, ще е първия който трябва да забрави за парламента.Даже е хубаво съдът да му наложи "ограничителна заповед" - да не се приближава на 200 метра от сградата на НС.Ама то, ако имахме функционираща съдебна система, той трябваше да е зад решетките до сега..........
Нещо се размечтах и почнах да фантазирам!!!
цитирай
3. gaklin - А защо го наричат мента?
05.08.2013 21:02
Защото е пиел много мента или защото много е ментил-лъгал в казиното?
цитирай
4. stranni4e - Ха, а де ......
07.08.2013 15:23
най-вероятно второто, ама не само в казиното, а защото е долнопробен лъжец по рождение
цитирай
5. zaw12929 - кого съветвате?! Какво ви е сигурно и какво общо има с този гаден материал
22.07.2015 16:30
injir написа:
Сигурно само едно нещо няма... Съвест.


кого съветвате?! Какво ви е сигурно и какво общо има с този гаден материал , който насажда омраза от омраза умира...
цитирай
6. zaw12929 - ТОВА ЛИ ТИ Е ПРОБЛЕМА, ЗАВИСТНИКО...
22.07.2015 16:31
gaklin написа:
Защото е пиел много мента или защото много е ментил-лъгал в казиното?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stranni4e
Категория: Други
Прочетен: 235840
Постинги: 118
Коментари: 133
Гласове: 2929
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031