Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2018 09:01 - Технологията зад най-големия боен кораб, построен от нацистите, все още ни засяга днес
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 871 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Технологията зад най-големия боен кораб, построен от нацистите, все още ни засяга днес

05/24/2018 / От Едел Cook

image   https://www.newstarget.com/2018-05-24-the-technology-behind-the-largest-battleship-built-by-the-nazis-stil-affects-us-today.html

Най-големият боен кораб, построен някога от нацистка Германия, се криеше от съюзни бомбардировачи, като използваше изкуствена мъгла, направена от токсични химикали. Седемдесет години след Втората световна война, на последиците от тази технология все още се усещат в Норвегия, където местните дървета взеха много години, за да се възстанови от замърсяване на смъртоносен въздух, според живо Science статия .

Тирпиц е вторият боен кораб тип "Бисмарк". Тъй като войната продължава, тя е изпратена в Норвегия, където в крайна сметка е била потънала от въздушните атаки на съюзниците въпреки способността му да създава изкуствена мъгла.

Според изследователя Клаудия Хартъл норвежките гори носят белезите на битка между въздушните сили на Тирпиц и съюзниците. Тя разказа за откритието си на неотдавнашната годишна конференция на Европейския съюз за геодезии . (Свързани ли са: Химиотерапия - как се стигне газът от горящ газ от взривен кораб от Втората световна война във вените ви? )

Поздравявайки от германския университет " Йоханес Гутенберг" (JGU), Харт проучва срещи с дървета. "Военната дендрохронология" - изследването на сроковете на дърветата по време на конфликт - беше най-отдалеченото нещо от ума й, когато отиде в Кьофиор, Норвегия.

Боровете в близост до мястото за натоварване на нацисткия военен кораб не се разрастват години наред

Хартл реконструираше годишните температури в Северна Скандинавия през последните две хилядолетия. За тази цел тя взе проби от борови дървета в Kеfjord.

Боровете имат богат живот, който може да достигне стотици години. В замръзналите езера, които са по-древни от всички живи дървета в региона, са намерени пънове.

Дърво-пръстен показва растежа на едно дърво през определена година. Температурите в Скандинавия контролират растежа, като студените години се характеризират с тесни пръстени и топли времена, означени с широки пръстени.

Подкрепете нашата мисия и опазвайте здравето си: органичните семена от живота съчетават червената морска семена, силата на червената кимион и червеното гроздово семе в най-мощния богат на хранителни вещества супер хранителен прах, който някога сте имали. Зареден с флавоноиди, антиоксиданти, антоцианини, OPCs, ALA и богат набор от жизненоважни хранителни вещества. Научете повече тук .

 

Хартл и нейните колеги са изненадани да намерят борови дървета, които не са създавали пръстени през 1945 г. Дърветата не успяват да произвеждат пръстени по време на невероятен стрес.

Техните реконструирани климатични записи не показаха никакви улики за причините, поради които боровинките от Кафьорор не успяха да произведат пръстени. Те в крайна сметка научили, че фиордът е бил мястото за закотвяне на Тирпиц .

Нацисткият боен кораб е бил изпратен в Кьофиор, за да атакува съюзи за снабдяване на съюзници, оглавявани за Съветския съюз. Норвежците нарекоха това "Самотната кралица на север", докато Уинстън Чърчил го нарече "Звярът".

Нацисткият боен кораб използва корозивни химикали, за да създаде изкуствена мъгла

Когато се стигна до атака, Тирпиц създаде димов екран, използващ хлоросулфорова киселина. Химикалът събира влага от околните и образува изкуствена мъгла.

Хлоросулфовата киселина не е добре документирана химикала. Въпреки това, Хартл научи, че веществото е толкова корозиращо, че войниците носеха газови маски и защитни костюми, докато го разгръщат.

Изследователският екип на JGU взе образци от половин дузина места близо до Kеfjord. Шестдесет процента от боровите дървета в мястото, което е най-близо до закотвяването на Тирпиц, не пораждат пръстени през 1945 г.

Някои дървета пострадаха толкова зле, че отне 12 години, преди да започнат отново да се разрастват. За разлика от тях боровете се отдалечават още повече от фиорда, а изкуствената мъгла се възстановява по-бързо.

Хартъл и нейният екип вярват, че хлоросулфовата киселина причинява на засегнатите дървета да загубят иглите си. Без листата им дърветата не могат да синтезират храна, което води до застой.

В интервю за " Жива наука " Харт каза, че въздействието на Тирпиц върху норвежките борови дървета е интересен пример за това как хората влияят върху екосистемите. Естествената суша би намалила растежа, но засегнатите дървета ще се възстановят в рамките на пет години. Въпреки това, дърветата в северната Скандинавия отнемат поне десетина години, за да се възстановят от токсичното химично вещество.

Научете повече за опасните химикали - като хлоросулфовата киселина, използвана от Тирпиц - в  Chemicals.news .

Източниците включват:

LiveScience.com

Phys.org




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743525
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031